Preskocit navigáciu

Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári


Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári

V priestoroch centra výcviku Lešť sa 26. a 27. septembra uskutočnilo súčinnostné cvičenie zdravotníckych zložiek Úradu hlavného lekára (UHL) OS SR a Záchrannej zdravotnej služby Bratislava. Odborný garant cvičenia za UHL podplukovník Jozef Sille vysvetľuje, že UHPO je udalosť s hromadným postihnutím osôb. Ide o hromadné nešťastie, pri ktorom je postihnutých 10 a viac osôb, z toho aspoň jedna so závažným poranením.
„ Môže ísť o živelnú pohromu alebo haváriu. Civilné i vojenské záchranné zložky na takéto udalosti musia byť pripravené a preto prebieha už tretí rok aj spomínané cvičenie na Lešti. Lebo v prípade UHPO budú zasahovať všetky zložky záchranného systému, ktoré sa vyskytujú v danej oblasti. Aby sme vedeli účinne a efektívne zasahovať, musíme sa navzájom spoznať so všetkými spomínanými zložkami, vedieť komunikovať, poznať svoje možnosti,“ zdôrazňuje podplukovník Sille.
Na Lešti sa zišli zástupcovia obväzísk z celých ozbrojených síl, z poľnej mobilnej zdravotníckej jednotky ROLE 2E, ale aj príslušníci hasičskej jednotky z taktického krídla Sliač pod vedením nadrotmajstra Róberta Baniara. Odborný garant podujatia zo strany Záchrannej zdravotnej služby Bratislava MUDr. Miroslav Chabroň, ktorý stál pri zrode takýchto zamestnaní hovorí, že si nesmierne cenia možnosť spolupráce na praktických nácvikoch so zdravotníckymi zložkami OS SR, predovšetkým s Úradom hlavného lekára OS SR a veria, že sľubne rozbehnutá vzájomná spolupráca bude pokračovať aj naďalej. „Priestory cvičiska na Lešti sú jedinečné v rámci celého Slovenska a umožňujú nám úspešne a reálne simulovať rôzne situácie, ktoré môžu nastať. Nielen pri dopravných nehodách na cestách, či na železnici, ale aj pri leteckom nešťastí, či rôznych závaloch a priemyselných haváriách. Neustále sa lepšie navzájom spoznávame. Vieme, čo každý partner v prípade potreby dokáže urobiť. V konečnom dôsledku takáto lepšia vzájomná spolupráca môže zachrániť životy pri udalostiach s hromadným postihnutím osôb,“ konštatuje MUDr. Chabroň. S týmto názorom súhlasí aj riaditeľ odboru - zástupca hlavného lekára OS SR plukovník MUDr. Roman Jantoš.
Veliaci poddôstojník - hlavný zdravotník OS SR štábny nadrotmajster Viliam Machara dodáva, že takéto súčinnostné cvičenia sa uskutočňujú už tri roky. Postupne sa na nich striedajú zdravotníci z jednotlivých obväzísk. Medzi priekopníkov patria predovšetkým zdravotníci zo zvolenského krídla velenia, riadenia a prieskumu vzdušných síl rotné Zuzana Fikorová a Tatiana Gregušová a nadrotmajsterka Tatiana Jakubcová z veliteľstva vzdušných síl.
Spoluprácu so skúsenými zástupcami Záchrannej zdravotnej služby Bratislava si pochvaľuje aj veliteľka družstva obväziska rožňavského práporu RCHBO rotná Ivana Sečkárová. Rovnako ako ďalších vojenských zdravotníkov aj ju zaujala vysoko odborná inštruktáž veliteľa zdravotníckeho zásahu, ale aj inštruktáže ako čo najlepšie a najúčelnejšie vybudovať hniezdo ranených, využívať triediace karty a pásky a následne odsúvať ranených. Realitu jednotlivých zásahov na železnici, na zborenisku či v priestoroch tunela pomáhali vierohodne priblížiť figuranti z radov študentov Slovenskej zdravotníckej univerzity.
Cvičenie na Lešti bolo okrem iného zamerané na komplexný manažment zásahu v denných i nočných podmienkach pri Udalostiach s hromadným postihnutím osôb (UHPO) a vytvorenie jednotlivých veliteľských pozícií zdravotníckeho zásahu. Aj vďaka nemu budú vojenskí zdravotníci lepšie pripravení na rôzne ohrozenia nevojenského charakteru na Slovensku. Budú môcť efektívnejšie pomôcť zraneným a ohrozeným osobám pri krízových situáciách spôsobených živelnými pohromami a haváriami rôzneho charakteru. Aj takýmto spôsobom napĺňajú ciele OS SR pri spolupráci s ostatnými zložkami bezpečnostného systému štátu ako účinného nástroja na zlepšovanie pripravenosti na riešenie úloh domáceho krízového manažmentu.


Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranáriNa Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranáriNa Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranáriNa Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranáriNa Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 2Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 2Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 2Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 2Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 3Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 3Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 3Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 3Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 4Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 4Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 4Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 4Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 5Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 5Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 5Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 5Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 6Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 6Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 6Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 6Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 7Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 7Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 7Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 7Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 8Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 8Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 8Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 8Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 9Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 9Na Lešti cvičili vojenskí zdravotníci a civilní záchranári 9

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 28.09.2017
Čítanosť: 6382
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share