Preskocit navigáciu

Kurz CLS – Combat lifesaver


Kurz CLS – Combat lifesaver

V mesiaci február (v termínoch 3. - 7. februára 2014 a 24. - 28. februára 2014) sa konali 2 kurzy Rozšírenej prvej pomoci v poľných podmienkach resp. kurz CLS – Combat lifesaver. Kurz v uvedených termínoch absolvovalo vždy po 10 profesionálnych vojakov vrámci prípravy na vyslanie do operácie ISAF Afganistan v termíne jún 2014.
Kurz určený pre profesionálnych vojakov nezdravotníckych odborností je zameraný na    vyškolenie daných vojakov v poskytovaní rozšírenej prvej pomoci v bojových podmienkach. Absolvent kurzu by mal byť schopný poskytnúť zranenému vojakovi rozšírenú prvú pomoc počas bojovej činnosti, premiestniť zraneného alebo zranených na bezpečné miesto, zhodnotiť vážnosť poranení, podať hlásenie o stave zraneného na vyšší stupeň, požiadať o odsun a až do príchodu zdravotníckeho personálu alebo odsunového prostriedku (CASEVAC, MEDEVAC) sa snažiť udržať ho v stabilizovanom stave.
Kurz prebieha najprv v teoretickej fáze formou prednášok na učebni kde sa absolventi zoznámia s úkonmi, ktoré po zvládnutí kurzu budú ovládať. Následne potom si dané úkony precvičujú a naučia sa poskytovať rozšírenú prvú pomoc v poľných podmienkach na nasimulovaných zranených vojakoch.
Kurzy boli ukončené teoretickým preskúšaním absolventov a posledný deň praktickým preskúšaním po ktorom úspešným absolventom boli odovzdané certifikáty o úspešnom absolvovaní kurzu.


Kurz CLS – Combat lifesaverKurz CLS – Combat lifesaverKurz CLS – Combat lifesaverKurz CLS – Combat lifesaverKurz CLS – Combat lifesaver

Autor: rl - Dátum: 18.03.2014
Čítanosť: 8181
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share