Preskocit navigáciu

Výcvik a cvičenia


Oddelenie výcviku, vzdelávania a špecializačnej prípravy sa podieľalo na organizácii a účasti cvičení MEDIC 2007 a FIELD HOSPITAL 2008 . Ich cieľom bolo preveriť pripravenosť zdravotníckeho personálu poľnej vojenskej nemocnice s rozvinutím funkčních častí praporného obväziska a PMZJ Role 2+.

Počas cvičenia sa simulovali bojové podmienky, aby sa zdravotnícky prsonál dokázal pripraviť na situácie, ktoré nemôže zažiť počas svojho výkonu povolania v civilných zdravotníckych zariadeniach.

Počas nácviku boli využití zberači ranených, ktorí po simulovanej bojovej akcii v Mokradi vyhľadali ranených vojakov a poskytli im predlekársku pomoc. Na simuláciu boli využití figuranti, ktorí boli „postihnutí“ bežnými zlomeninami, otvorenými zlomeninami, ale aj ťažkými popáleninami tváre či pneumotoraxom. Po ošetrení ich odsunuli do práporného obväziska, nemocnice ROLE 1, kde po vyšetrení lekármi boli transportovaní zdravotníckym vrtuľníkom prešovskej leteckej základne do poľnej vojenskej nemocnice typu ROLE 2E v Liptovskom Mikuláši – Ondrašovej. Vojenská nemocnica má 50 lôžok, z ktorých osem je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Okrem tohto oddelenia sú tu napríklad dve operačné sály, chirurgické oddelenie s ambulanciou a interné oddelenie s ambulanciou, laboratórium, oddelenie na odmorovanie pacientov postihnutých chemickými a biologickými zbraňami, oddelenie RTG, sonografia a lekáreň.

Samotné cvičenia boli predchádzané simuláciou na počítačoch v Centre simulačných technológií NAO v Liptovskom Mikuláši.

 

Skočiť na menu


Share