Preskocit navigáciu

Kurz sanitárov počas núdzového stavu v Martine


Kurz sanitárov počas núdzového stavu v Martine

V priestoroch posádkovej ubytovne v časti Martin – Podháj sa v dňoch 2. až 5. februára uskutočnil kurz sanitárov počas núdzového stavu. „Organizuje ho Úrad hlavného lekára (ÚHL) OS SR Ružomberok, pracovisko Liptovský Mikuláš. Jeho skupina odborného výcviku, v Oddelení výcviku, vzdelávania a špecializačnej prípravy,“ upresňuje vedúci starší zdravotník a riadiaci kurzu rotmajster Jozef Filický.
Ide o druhý kurz v tomto roku. V uplynulom roku boli realizované štyri kurzy sanitárov počas núdzového stavu a vyškolených bolo spolu 167 profesionálnych vojakov. V tomto roku sú kurzy realizované v tzv. bubline. Podľa rotmajstra Filického sa museli prispôsobiť obmedzeniam v súlade so stanoviskom riaditeľa vojenského ústavu hygieny a epidemiológie. Kurzy sa preto nerealizovali v podmienkach útvaru v Liptovskom Mikuláši, ale v martinskej ubytovni. Jeho účastníci nesmeli v priebehu kurzu opúšťať ubytovacie a určené priestory ubytovne. Pri nástupe sa museli preukázať negatívnym testom na Covid-19, nie starším ako 24 hodín a boli pretestovaní aj v závere kurzu. Rovnako aj inštruktori.
Počas celej doby kurzu museli jeho frekventanti a inštruktori používať osobné ochranné pracovné prostriedky (OOPP). Vyškolení sanitári sú pripravení na nasadenie, rovnako ako aj ich predchodcovia najmä do prvej línie na covidové oddelenia nemocničných zariadení. „ Preto venujeme zvýšenú pozornosť praktickému precvičeniu každého jednotlivca na praktickú činnosť, ktorú budú vykonávať. Počas kurzu mali všetci jeho účastníci priestor a dostatok materiálu na precvičenie nácviku obliekania overalov a respirátorov, so zameraním sa na bezpečné zobliekanie po kontaminácii ochranného odevu. Nakoľko práve pri tejto činnosti hrozí vysoké riziko nakazenia,“ zdôrazňuje rotmajster Filický.
Celkom v Martine úspešne ukončilo svoju prípravu 49 vojakov a poddôstojníkov z útvarov pozemných, vzdušných i špeciálnych síl a riaditeľ odboru – zástupca hlavného lekára OS SR plukovník Jozef Ragan im slávnostne odovzdal certifikáty sanitára počas núdzového stavu. Celkovo tak bolo vyškolených 264 profesionálnych vojakov.


Kurz sanitárov počas núdzového stavu v MartineKurz sanitárov počas núdzového stavu v MartineKurz sanitárov počas núdzového stavu v MartineKurz sanitárov počas núdzového stavu v MartineKurz sanitárov počas núdzového stavu v Martine 2Kurz sanitárov počas núdzového stavu v Martine 2Kurz sanitárov počas núdzového stavu v Martine 2Kurz sanitárov počas núdzového stavu v Martine 2Kurz sanitárov počas núdzového stavu v Martine 3Kurz sanitárov počas núdzového stavu v Martine 3Kurz sanitárov počas núdzového stavu v Martine 3Kurz sanitárov počas núdzového stavu v Martine 3Kurz sanitárov počas núdzového stavu v Martine 4Kurz sanitárov počas núdzového stavu v Martine 4

Autor: MO SR: Jozef ŽIAK , Foto: rtm. Jozef FILICKÝ, Jozef ŽIAK - Dátum: 08.02.2021
Čítanosť: 5682
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share