Preskocit navigáciu

Veliteľské zhromaždenie a 5. veliteľská konferencia náčelníka Generálneho štábu OS SR


Veliteľské zhromaždenie a 5. veliteľská konferencia náčelníka Generálneho štábu OS SR

Po roku sa opäť stretla generalita a veliteľský zbor ozbrojených síl na veliteľskom zhromaždení náčelníka Generálneho štábu OS SR. Protokolárna časť, za účasti hlavnej veliteľky OS SR - pani prezidentky Zuzany Čaputovej sa tohto roku odohrala v historickej Zrkadlovej sieni bratislavského Primaciálneho paláca.

Počas tejto časti si vojaci a pozvaní hostia vypočuli príhovory ministra obrany pána Martina Sklenára a hlavnej veliteľky, ale najmä vystúpenie generála Daniela Zmeka, v ktorom zhodnotil nielen uplynulé obdobie, ale najmä dopady 30 ročnej histórie našej armády na jej súčasný stav. Súčasťou slávnostnej časti sa už tradične stalo ocenenie vybraných príslušníkov ozbrojených síl a rezortu.

Na záver vystúpil veľvyslanec Ukrajiny pán Myroslav Kastran, ktorý počas svojho vystúpenia vyjadril vďačnosť ukrajinského ľudu nie len za vojensko-technickú a výcvikovú pomoc ukrajinskej armáde, ale predovšetkým za ľudský postoj obyvateľov Slovenska a humanitárnu pomoc ženám a deťom postihnutým barbarským použitím vojenskej sily voči civilistom.

V nasledujúcej časti generál Zmeko zhodnotil splnenie úloh druhého roku dvojročného cyklu prípravy ozbrojených síl a stanovil základné úlohy do ďalšieho obdobia pre všetky zložky armády.

Druhý deň, bol venovaný 5. veliteľskej konferencii, počas ktorej bola vedená seminárna diskusia a prednáška na rôzne témy týkajúce sa budovania vojenských tradícií, vojenskej disciplíny, ale najmä mimoriadne aktuálnej téme pôsobenia ozbrojených síl pred vypuknutím otvoreného konfliktu, či ako reagovať na hybridné pôsobenie nepriateľa. Počas diskusie bolo potvrdené zistenie, že súčasná legislatíva na tieto hrozby nereflektuje a je jedným z kritických bodov našej odolnosti.


Veliteľské zhromaždenie a 5. veliteľská konferencia náčelníka Generálneho štábu OS SR Veliteľské zhromaždenie a 5. veliteľská konferencia náčelníka Generálneho štábu OS SR Veliteľské zhromaždenie a 5. veliteľská konferencia náčelníka Generálneho štábu OS SR Veliteľské zhromaždenie a 5. veliteľská konferencia náčelníka Generálneho štábu OS SR Veliteľské zhromaždenie a 5. veliteľská konferencia náčelníka Generálneho štábu OS SR Veliteľské zhromaždenie a 5. veliteľská konferencia náčelníka Generálneho štábu OS SR

Autor: J-10GŠ , Foto: autor a SITA - Dátum: 29.06.2023
Čítanosť: 4794
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share