Preskocit navigáciu

Výmena na poste veliteľa pozemných síl


Výmena na poste veliteľa pozemných síl

Nástupisko v Kasárňach Slovenského národného povstania v Trenčíne sa 31. októbra zaplnilo viac ako 300 profesionálnymi vojakmi pozemných síl, ktorí sa spolu s pozvanými hosťami prišli rozlúčiť s odchádzajúcim veliteľom pozemných síl generálmajorom Ivanom Pachom. Zároveň bol počas nástupu predstavený aj nový veliteľ pozemných síl generálmajor Martin Stoklasa, ktorý túto funkciu zastáva od 1. novembra 2023.

Na nástup prijali pozvanie štátny tajomník Ministerstva obrany SR pán Igor Melicher, náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko, primátor mesta Trenčín Richard Rybníček, generáli vo výslužbe, zahraniční partneri z Českej republiky, Maďarska, Poľska ako aj ďalší ctení hostia.

Po prehliadke jednotiek, ktorú si netradične vykonal odchádzajúci veliteľ pozemných síl generálmajor Ivan Pach v sprievode svojho zástupcu brigádneho generála Ivana Baloga, pozdravení nastúpených jednotiek a odznení štátnej hymny, nasledovalo symbolické odovzdanie a prevzatie funkcie veliteľa pozemných síl a podpis protokolu.

S príhovorom ako prvý vstúpil štátny tajomník MO SR pán Igor Melicher, ktorý vo svojom príhovore vyzdvihol pôsobenie odchádzajúceho veliteľa: „V aktuálne dynamicky sa meniacej dobe, je práve pevné velenie kľúčom k efektivite a stabilite. Za viac ako tri roky ste posunuli pozemné sily značne vpred, za čo Vám patrí veľká vďaka. Vzorne ste reprezentovali ozbrojené sily nielen doma, ale aj v zahraničí.“ Novému veliteľovi pozemných síl generálmajorovi Martinovi Stoklasovi zaželal veľa správnych rozhodnutí a pevnú ruku pri vedení pozemných síl.

V nasledujúcom príhovore náčelníka GŠ OS SR generála Daniela Zmeka zazneli aj tieto slová: „Odchádza človek, ktorý venoval viac ako 44 rokov poctivej službe Slovenskej republike, jej občanom, ich potrebám a bezpečnosti. Generál Pach vždy prinášal nové pohľady na rôzne problémy a vyznačoval sa prístupom, ktorý posúval veci dopredu. Naviac človek, ktorý ma veľké srdce a prvom rade sa venuje ľuďom, je veľmi pracovitý a húževnatý.“ V ďalšej časti príhovoru zaželal novému veliteľovi pozemných síl veľa zdaru, povestného „vojenského šťastia“ a veľa možností uplatniť nadobudnuté skúsenosti a vedomosti ako aj extrémnu profesionalitu, ktorá sa s generálmajorom Stoklasom spája.

Nový veliteľ pozemných síl generálmajor Martin Stoklasa sa prihovoril týmito slovami: „Preberám velenie pozemných síl s rešpektom a pocitom zodpovednosti, po naplánovaní ďalšieho cyklu prípravy a stotožňujem sa so zámerom plnenia stanovených úloh. V pozemných silách slúžime spolu, nikto neplní úlohy podo mnou, verím, že spoločne so mnou chcete byť v tíme neúnavných a húževnatých sedem: 2 brigád, 2 plukov a 3 práporov, pre ktorých je cesta späť nemožná, vpred sa ísť musí.“

Ďalšia časť nástupu už patrila rozlúčke s generálmajorom Ivanom Pachom, ktorý udelil svoje posledné medaile pozemných síl, zapísal sa do kroniky a vo svojom príhovore poďakoval svojej manželke Janke a mame Margite, bez ktorých by tu podľa jeho slov dnes nestál a nedosiahol to, čo dosiahol. Ďalej dodal: „Vojenský život Vás posúva neustále dopredu. Vďačím armáde ako takej za to, že každý deň bol iný. Robil som niečo, čo malo význam a prospech pre Slovenskú republiku a jej občanov. Ďakujem všetkým, ktorý túto cestu so mnou absolvovali a vždy ma posúvali vpred.“

V závere nástupu si veliteľ podal ruku so všetkými veliteľmi celkov a keďže „srdce tankistu“ nezaprel ani na poslednom nástupe, z nástupiska ho odviezol na mieste veliteľa tanku T-72.


Výmena na poste veliteľa pozemných sílVýmena na poste veliteľa pozemných sílVýmena na poste veliteľa pozemných sílVýmena na poste veliteľa pozemných sílVýmena na poste veliteľa pozemných sílVýmena na poste veliteľa pozemných sílVýmena na poste veliteľa pozemných sílVýmena na poste veliteľa pozemných sílVýmena na poste veliteľa pozemných sílVýmena na poste veliteľa pozemných síl

Autor: Sek vel.PS , Foto: Ing. Peter Sobek - Dátum: 02.11.2023
Čítanosť: 3346
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share