Preskocit navigáciu

Budovanie systému BICES v Medzinárodnom centre výnimočnosti EOD v Trenčíne


Budovanie systému BICES v Medzinárodnom centre výnimočnosti EOD v Trenčíne

V súčasnosti v priestoroch Centra výnimočnosti pre oblasť EOD prebieha záverečná fáza zavedenia informačného systému BICES - Battlefield Information Collection & Exploitation Systems.

Prvotným zámerom informačného systému BICES, ktorý ako celok bol vytvorený v roku 1999, bolo vytvorenie spoločného priestoru pre spravodajské služby. Počas uplynulých 14 rokov sa systém BICES stal najviac využívaným systémom v operáciách pod vedením NATO, ako i v stálych veliteľstvách NATO. Okrem toho systém využívajú i niektoré krajiny PzM.

V rámci NATO EOD COE systém BICES bude vytvorený za účelom zberu informácií v oblasti EOD. Zámerom Centra je stať sa informačným uzlom informácií na úrovni NATO SECRET poskytovaných na zdieľanie prioritne skupinou Lessons Learned.

Koncepcia pripojenia sa do systému BICES bola predstavená na jarnom zasadnutí riadiaceho výboru EOD COE v apríli 2012 a nasledovne i schválená zástupcami sponzorských krajín. Vojenské spravodajstvo Ministerstva obrany SR podporuje Centrum zdieľaním znalostí a skúseností z využitia systému, naviac poskytlo i dostatočný počet potrebných pracovných staníc. Zároveň bude prezentovať EOD COE ako svojho klienta vo výkonnej skupine BICES (BGX, bývalá agentúra NATO BICES – NBA)
NATO COE EOD dosiahne plnú operačnú spôsobilosť pri využívaní informačného systému BICES v júli 2013.



Autor: COE EOD - kpt. Zuzana Čahojová , Foto: Ilustračné - Dátum: 14.06.2013
Čítanosť: 14330
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share